Porterówka na Stoucie.

Tu opisujemy sprawy techniczne, ważne dla każdego poważnego wypijacza nalewek. Prosimy dzielić się tylko sprawdzonymi przepisami.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Szeroki
Posty: 11
Rejestracja: wt mar 05, 2019 9:19 pm

Porterówka na Stoucie.

Post autor: Szeroki »

Porter, pół litra ( leżakowany czarny Komes świetnie się nada)
200ml Irlandzkiego stouta (np Murphys, jeśli nie ma nic rodzimego pod ręką)
Łyżka miodu ( najlepiej gryczany)
500ml spirytusu.
Jedno ziarno czarnego pieprzu
Jedna kuleczka gorczycy.

Zlać do jednego naczynia i zostawić na przynajmniej dwa - trzy miesiące w chłodnym ciemnym miejscu.


Potem pić.
Awatar użytkownika
Mumin
Posty: 65
Rejestracja: pn maja 11, 2015 10:56 am

Re: Porterówka na Stoucie.

Post autor: Mumin »

Szeroki pisze:Porter, pół litra ( leżakowany czarny Komes świetnie się nada)
200ml Irlandzkiego stouta (np Murphys, jeśli nie ma nic rodzimego pod ręką)


Sorry, ale nie. Jeśli chcesz mieszać portera i stouta, to muszą być z tego samego świata. Komes to porter bałtycki (dolnej fermentacji), do tego przepisu trzeba portera angielskiego (brown porter), który jest zupełnie innym piwem i de facto "przodkiem" stouta...
Awatar użytkownika
Szeroki
Posty: 11
Rejestracja: wt mar 05, 2019 9:19 pm

Re: Porterówka na Stoucie.

Post autor: Szeroki »

Robiłem na komesie, smakowało wszystkim :)
ODPOWIEDZ