KROK 5 - Stocznia

Zapraszamy do udziału w projekcie !!!
Awatar użytkownika
maciejza
Posty: 489
Rejestracja: sob gru 04, 2010 8:55 pm

Re:KROK 5 - Stocznia

Post autor: maciejza »

hmm, a nie widze zestawienia materialowego do elementu C ...
Awatar użytkownika
jerry_bee
Posty: 813
Rejestracja: sob gru 04, 2010 8:55 pm

Re:KROK 5 - Stocznia

Post autor: jerry_bee »

maciejza napisał:
hmm, a nie widze zestawienia materialowego do elementu C ...


jest, tylko nagłówek się nie wygrubił...

aha, i jeszcze jedno - zestawienie materiałowe jest dla stoczni długości 1000mm, jeśli ktoś chce zbudować krótszą to powinien sobie odpowiednio skorygować to zestawienie. najważniejsze wymiary dla obu wariantów są na rysunkach. wszystkich elementów nie opisywaliśmy i nie wymiarowaliśmy, bo chyba nie ma takiej potrzeby. kazdy sam sobie dopasuje szerokość i długość otworów na prowadnice śrub itp.
--------------------------
pozdrawiam, jerry_bee
Awatar użytkownika
krzysztof
Posty: 1052
Rejestracja: sob gru 04, 2010 8:55 pm

Re:KROK 5 - Stocznia

Post autor: krzysztof »

Właśnie pięknie wydrukowałem rysunki, gdzie się Autor rysunku technicznego uczył? Chwała Nauczycielowi!!!

Krzysztof
pozdrawiam Krzysztof

krzysztof.t.wasilewski@wp.pl
Awatar użytkownika
okram
Posty: 99
Rejestracja: sob gru 04, 2010 8:55 pm

Re:KROK 5 - Stocznia

Post autor: okram »

Witam
ja mam jedną poprawkę, którą możecie uwzględnić
w elemencie C te trójkąty (część 12) dałbym tak, aby podstawa ich była tak długa jak część 10
uniemożliwi to podczas mocowania stępki odkształcanie się części 11 (sprawdzone doświadczalnie)
w pierwotnym założeniu zrobiłem to tej wielkości w swojej stoczni tak, aby element D można było swobodnie przemieszczać, co w pracach nad modelem nie jest konieczne
a dobre umocowanie stępki TAK
Awatar użytkownika
okram
Posty: 99
Rejestracja: sob gru 04, 2010 8:55 pm

Re:KROK 5 - Stocznia

Post autor: okram »

A tak wogle to rysunki są SUPER
:laugh:
Awatar użytkownika
maciejza
Posty: 489
Rejestracja: sob gru 04, 2010 8:55 pm

Re:KROK 5 - Stocznia

Post autor: maciejza »

jerry_bee napisał:
kazdy sam sobie dopasuje szerokość i długość otworów na prowadnice śrub itp.


no dobra ale wy jesteście "praktycy" .. ;)
-- ELEMENT B--
długość dziury 30mm w cz. nr 6. wystarczy? czy wtedy w cz. nr 5 nie wystarczy zamocowac na stałe śr. w 1/4 dł. tego elementu? Chyba żę wystający motylek wtedy będzie "haczył" o wręgi ..
z drugiej strony robiąc otwór w cz nr 5 bliżej krawędzi w którym śruba może się przesuwać, może spowodować to, że el. nr 6 nie będzie dociskać stępki.
Nigdy nie używałem stoczni wieć trochę brakuje mi wyobrażenia jak to wszystko będzie funkcjonować. A chciałbym zrobic raz a pożądnie.

-- ELEMENT D --
CZ. nr 17 ... jakoś nie widze tego wymiaru 201/15 na rysunkach .. jakby cosik mu brakowało .. jakies 55 .. ale może nie tak na to patrze ... .. taka blache kupie w obi/praktiker ? czy może substytut w postacie blachy ze starej obudowy od komputera wystarczy. (i tez nie wiem jak to bedzie dzialac czy pomiedzy blachę a sklejkę el. D będziemy wciskać wręgę? wtedy sztywność blachy z kompa powinna być wystarczająca .. )
Awatar użytkownika
Rychu
Posty: 163
Rejestracja: sob gru 04, 2010 8:55 pm

Re:KROK 5 - Stocznia

Post autor: Rychu »

Moje gratulacje na temat stoczni piękna robota no i rysunek poprostu super
a moze jednak sie uda :)
grzesiek
Posty: 104
Rejestracja: sob gru 04, 2010 8:55 pm

Re:KROK 5 - Stocznia

Post autor: grzesiek »

Witam
No ja swoja zrobiona dużo wczesniej, nim wyszedł projekt K&M zaprezentowałem w modelarni wiec jak ktoś ma ochote tam rzucić okiem to prosze bardzo i jednocześnie prosze o komentarze bo bede robił teraz druga dłuższą na 100cm i kazda uwaga bedzie dla mnie cenna
Pozdrawiam
GrzesiekR
ODPOWIEDZ